2027 Eurovision tehlikede mi?
Ukrayna’daki savaşın tırmanması, Karadeniz’de devam eden aktif çatışmalar ve Bulgaristan’ın deniz ekonomik bölgesinde ticari gemilerin batırıldığı olayların önümüzdeki aylarda artabileceğine yönelik karamsar beklentiler nedeniyle Eurovision’un organizasyonu büyük bir soru işareti altında kaldı.
Weekend gazetesi’nin BNT’deki bir kaynağına dayanarak aktardığı bilgiye göre Avrupa Yayın Birliği’nin Başkanı Delphine Ernotte artık Eurovision ev sahipliğinin Burgaz’dan alınarak yarışmanın başka bir ülkede ya da Sofya’da düzenlenmesi ihtimalini dışlamıyor.
İddiaya göre yarışmaya katılan iki ülke, Birleşik Krallık ve İspanya, Eurovision sırasında katılımcıların ve misafirlerin güvenliği konusunda endişelerini dile getirdi. Karadeniz’deki durum normalleşmezse, önümüzdeki haftalarda yarışmanın başka bir yere taşınması için girişimde bulunacakları öne sürülüyor.
BNT’deki resmi olarak doğrulanmayan bir söylentiye göre, yarışmaya katılan üçüncü bir ülkenin temsilcileri de Eurovision’un Burgaz’da yapılmasına ciddi çekincelerle yaklaşıyor.
Endişelerin, Burgaz’da ve Güney Karadeniz kıyılarında kalıcı olarak yaşayan on binlerce Ukraynalının bulunması ve Eurovision’un döneminde Rusya kaynaklı askeri bir provokasyon yaşanabileceği ihtimaliyle bağlantılı olduğu belirtiliyor.
BNT’den bir kaynak “Weekend” gazetesine şu ifadeleri kullandı:
“Kurallar resmi olarak 2027’den itibaren yürürlüğe girecek. Ancak Karadeniz’deki durum normalleşmez ve ticari gemilere yönelik saldırılar devam ederse, Burgaz’ın Eurovision ev sahipliği elinden alınacak.”
Kaynağın iddiasına göre BNT Genel Müdürü Milena Milotinova, Eurovision Direktörü Martin Green tarafından ev sahibi şehrin değiştirilebileceği ihtimali konusunda bilgilendirildi. Burgaz Belediye Başkanı Dimitar Nikolov da durumdan haberdar.
Ancak her iki ismin de Avrupa’nın en prestijli şarkı yarışmasının Bulgaristan’da düzenlenmeyebileceğine ilişkin bu ihtimal konusunda kamuoyuna henüz resmi bir açıklama yapmadığı belirtiliyor.
Birkaç ay önce Eurovision organizatörleri yarışmanın ev sahipliği kurallarını değiştirdi. Yeni düzenleme, silahlı çatışma durumunda ev sahibi ülkenin değiştirilebilmesine imkan tanıyor.
Kaynak: Weekend gazetesi / kliuki.bg