May 8, 2025
1. Prova Günü

CANLI BLOG | 3 Mayıs: İlk prova ayrıntıları

CANLI BLOG | 3 Mayıs: İlk prova ayrıntıları

Herkese iyi hafta sonları! Bugün 2025 Eurovision’un ilk provaları gerçekleşecek. İlk prova saat 11.30’da (TSİ) Izlanda ile başlayıp saat 17.00’de (TSİ) Portekiz ile sona erecek.

Gün boyunca provalar ile ilgili anlık bilgileri buradan takip edebilirsiniz. Ilk provalarda her ülkeye sahnede 30 dakikalık bir prova süresi veriliyor ve bu süre performansların birden fazla kez tekrarlanmasına olanak tanıyor.

Önceki yıllardan farklı olarak, bu yıl ilk provalardan video paylaşılmayacak. Bunun yerine, her performansa ait yalnızca üç fotoğraf ertesi gün paylaşılacak. İkinci provalarda ise, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi performanslardan görüntüler Eurovision’un resmi YouTube kanalında yayınlanacak. Ayrıca fotoğraflar da paylaşılacak.

Bizi diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın! Instagram’da Pazar gününden itibaren her gün saat 20.30’da canlı yayınlarla provaları değerlendiriyoruz ve paylaşımlarımıza devam ediyoruz. Twitter (x) sayfamızdan anlık güncellemeler yapıyoruz. Telegram kanalımıza da mutlaka uğrayın, sohbet bölümümüz de aktif! Ayrıca WhatsApp üzerinden de paylaşımlarımız olacak.

IZLANDA

Vaeb’in performansında koreografi, Söngvakeppnin’de gördüğümüz haliyle temel olarak aynı, ancak biraz Basel dokunuşuyla süslenmiş. İki parçalı ahşap tekne beyaza boyanmış ve sahne seviyesinde sevimli dalgalar var. Üç dansçısı ise gümüş tulumlar, tatlı İzlanda kazakları ve gümüş kovboy şapkalarıyla sahnede. Ama VÆB kardeşler, daha önce gördüğümüz kapüşonlu kıyafetleri ve tabii ki meşhur gümüş gözlükleriyle aynı şekilde giyinmiş. Tüm performans bir üst seviyeye taşınmış durumda ve arena şimdiden coşmuş vaziyette.

Bu yıl göreceğimiz iki ilginç sahne özelliği çok etkileyici şekilde kullanılıyor, sahnenin arkasındaki LED duvar hem tam genişlikte hem de tam yükseklikte, bu da sanatçılara son derece çarpıcı grafik arka planlar oluşturma fırsatı veriyor. VÆB, bu alanı kırmızı ve mavi neon renklerde İzlanda havası taşıyan geometrik kara ve deniz manzaralarıyla süslerken, ulusal finalde gördüğümüz VÆB yazısını da dev harflerle ekliyor.

Ayrıca sahnenin ön tarafında çatıyı taşıyan dev dikdörtgen bir çerçeve var bu yapı da üç tarafı boyunca LED sütunlarla kaplı. Böylece ön ve arka grafiklerle derinlik hissi yaratılabiliyor. Gerçekten zekice bir tasarım ve hem ekranda hem de salonda müthiş görünüyor. Ayrıca, İzlanda performansında bolca duman kullanıyor.

Polonya

Polonya’nın ilk provasına 15 dakikalık bir gecikme yaşandı.

Justyna, şarkının başında iki halatla çatıdan aşağı iniyor. Üzerinde, Polskie Kwalifikacje’de giydiğine çok benzeyen ama omuz püskülleri olmayan siyah bir tulum var. Dört dansçısı (iki erkek, iki kadın) ise farklı kıyafetlerle sahnede: gladyatör tarzı püsküllü etekler ve çok yüksek topuklu ayakkabılar giyiyorlar; koreografi karmaşık bu yüzden karın kaslarına 10 üzerinden 10 puan!

LED duvar, dönen gezegenler, su, yıldırım ve lav görüntüleriyle başlıyor; adeta evrenin doğuşu sahneleniyor. Şarkının sonunda Justyna, alev püskürten ejderhaların yer aldığı bir arka plan eşliğinde yeniden gökyüzüne yükseliyor. Tam anlamıyla “Game of Thrones Eurovision’la buluşuyor” havasında, baştan sona bir görsel şölen.

Slovenya

Klemen’in performansı boyunca LED kırmızıdan maviye değişen binlerce yıldızla parlıyor. Klemen bu prova için EMA’da giydiği kıyafetten farklı bir şey giymiş bu provada siyah bir takım elbise ve beyaz bir tişört giymiş. EMA’da gördüğümüz gibi, Klemen orta bölümü baş aşağı söylerken, iki arka dansçı tarafından destekleniyor. Klemen’in büyük vokalleri salonu kalp ve ruhla dolduruyor.

Estonya

Tommy, Eesti Laul’da gördüğümüz aynı mavi takım elbise/uzun kırmızı kravatı giymiş ve kareografi neredeyse aynı, kendisine eşlik eden iki güvenlik var.

LED arka plan, sahneyi çevreleyen dağlarla uyumlu bir manzara yaratıyor, Eesti Laul’da gördüğümüz animasyonlu grafiklerin benzerleri ama çok daha büyük ve cesur bir şekilde. Arenada çok büyük bir etki yaratacak gibi görünüyor.

Ukrayna

Ziferblat’ın kostümleri 1970’lerin geniş paçalı ve kabarık omuzlu tarzını yansıtsa da, artık her biri farklı canlı renklerde ve bolca ışıltıya sahip. Üç vokalist ise parıltılı altın rengi pantolon takımlar giyiyor. Ziferblat’in performansında çim ve çiçek bahçesi teması kaldırılmış. Onun yerine LED ekranlarda pembe ve yeşil neon grafikler müziğe eşlik ederek titreşiyor, grafik dönerken nakarat sırasında patlıyor. Işıklandırma ve yakın kamera açıları performansı gerçekten ileri taşıyor, özellikle Daniel’in sahnede yürüyüşü bile ritimlere birebir uyacak şekilde koreografili. Genel olarak performans oldukça şık ve kusursuz. Sahne başında alçak duman efekti var, gitar solosu sırasında ise havai fişekler devreye giriyor.

Isveç

KAJ’ın sahne performansı Melfest’tekine büyük ölçüde benzerlik gösteriyor. Aynı yeşil takımlar, saunadaki ahşap ısı kutusuna benzeyen bir ateş çukuru ve üç dansçı yer alıyor.

Açılışta gördüğümüz sosis, Melfest’te gördüğümüzden belirgin şekilde daha büyük. LED arka plan ise geyikler dahil tam bir orman sunuyor; fakat şarkıdaki modülasyon anında tüm arena tam anlamıyla bir neon lazer partisine dönüşüyor ve destansı bir final oluyor. Ayrıca performansta bir çam ağacı da yer alıyor; ancak gerçek mi, sahte mi ayırt etmek zor. Performansta Pyro ve dumanlar yer alıyor.

Portekiz

Sahne düzeni Festival da Canção’dakiyle aynı ancak Eurovision sahnesi için bazı yeni unsurlar eklenmiş. Öncelikle grup üyelerinin kıyafetleri değişmiş artık her biri farklı renkte, uzun kollu ceketler veya gömlekler giyiyor ve bu da genel görünüme şıklık katıyor. LED ekranlarda süzülen bulutlar ve animasyonlu gökyüzü manzaraları yer alıyor, bu görseller LED ile senkronize bir şekilde renk değiştiriyor ve performansa rüya gibi bir hava katıyor.