Türkiye, İsrail’in Eurovision katılımına karşı çıktı
Dün gerçekleşen Avrupa Yayın Birliği Genel Kurul toplantısında Türkiye’yi temsil eden TRT heyetinin yaptığı konuşmanın ayrıntıları paylaşıldı.
TRT heyeti, İsrail’in uzun süredir Filistin’de sivillere yönelik sistematik bir soykırım yürüttüğünü belirterek, « Bu salondaki herkes gibi biz de TRT olarak, onlarca yıldır devam eden bir zulme ve tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan bir soykırıma tanıklık ediyoruz. Sözde ateşkesin başlamasından bu yana onlarca çocuk öldürüldü, yardımlar hâlâ Gazze’ye güvenli bir biçimde ulaşmıyor. 270’i aşkın gazeteci İsrail tarafından öldürüldü. » TRT’nin tutumu nettir; İsrail kamu yayıncısı KAN’ın yarışmaya katılımı ne uygun ne de yarışma’nın değerleriyle uyumludur ve bu nedenle katılımına izin verilmemelidir. » açıklamasında bulundu.
Türkiye, Slovenya, İspanya, Karadağ, Hollanda, Cezayir ve İzlanda oylamanın açık yapılmasına itiraz ederek gizli oylama yapılmasını istedi. Genel kurul sonunda yeni katılım kuralları onaylandı ancak İsrail’in katılımı konusunda gizli bir oylama yapılmamasına karar verildi.
Ayrıca, İsrail heyetinin söz almasının ardından TRT heyeti protesto amacıyla salonu terk etti.
Kaynak: TRT Haber