Romanya Eurovision’a ne zaman geri dönecek?

Romanya devlet kanalı TVR’nin Genel Müdürü Dan Turturică, bugün gazetecilerle yaptığı görüşmede Eurovision hakkında açıklamalarda bulundu.
Romanya’nın Eurovision’a katılımı, TVR Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor ve bu karar iki ana faktöre dayanıyor: mevcut bütçe ve ülkenin yarışmada kaliteli bir şekilde temsil edilmesi.
Dan Turturică, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“TVR ile Romanya’daki müzik yapımcıları arasındaki ilişki sıfırlanmadan Eurovision’a dönmenin bir anlamı yok. Çünkü bu iş birliği, olması gerektiği gibi bir kazan-kazan ilişkisine dönüşmedi. TVR, yarışmaya başvuran birçok yapım şirketinin sanatçılarını tanıtıyor ama karşılığında yeterli fayda sağlamıyor. Diğer kamu yayıncılarının elde ettiği kazanımları biz elde edemiyoruz.”
Romanya, uzun yıllar sonra 2024’te yarışmaya katılmama kararı aldı. Gerekçe olarak “mali kısıtlamalar ve ülkenin yarışmada güçlü bir şekilde temsil edilme arzusu” gösterildi. TVR bunu doğrudan dile getirmese de, önceki yıllarda elde edilen kötü sonuçlardan ve sanatçıların düşük kalitesinden şikayetçi olduğu biliniyor.
TVR Genel Müdürü ayrıca şunları da ekledi:
“Devlet kanalı olarak biz, hangi şarkının gönderileceğini belirleme gücüne sahip değiliz. En iyi şarkıları seçemiyoruz çünkü yapım şirketleri bizim kalite odaklı çabamıza destek vermiyor. 2023 yılında ulusal final düzenlediğimizde halk oylamasını esas almıştık ve jüri yer almamıştı. Bu kez birçok yapım şirketi sanatçılarını göndermedi. Ama TVR olarak biz şarkıcı yaratamayız, beste de yapamayız. Dolayısıyla seçilecek şarkıların kalitesini ve yarışmaya gönderilecek sanatçıyı etkileme gücümüz oldukça sınırlı hale geldi.”
TVR Başkanı, geçmişte bazı yapım şirketlerinin Eurovision sayesinde kazanç elde ettiğini, ancak TVR’nin bundan çok az fayda sağladığını ve bunun adil olmadığını da ifade etti. Peki, Romanya Eurovision’a ne zaman geri dönecek? Genel Müdür bu soruya şu yanıtı verdi:
“Eurovision’a ancak gerçekten Romanya’yı müzik endüstrisinin zirvesindeki sanatçılarla temsil edebileceğimiz zaman geri döneceğiz. Romanya’nın müzik yapımcılarıyla olan ilişkisi sıfırlanmadan bu durum değişmeyecek.”
Açıklamalara bakılırsa, Romanya’nın önümüzdeki yıllarda yarışmaya geri dönmesi beklenmiyor. Romanya en son 2023 yılında yarışmaya katılmıştı.
Kaynak: .libertatea.ro