June 21, 2025
Bosna Hersek

Bosna Hersek önümüzdeki yıl Eurovision’a katılacak mı?

Bosna Hersek önümüzdeki yıl Eurovision’a katılacak mı?

Bosna Hersek’in eski Delegasyon Başkanı Lejla A. Babović, ülkenin yarışmaya katılmaması hakkında konuştu.

Lejla A. Babović, verdiği röportajda finansal sorunlara ve yarışmayla ilgili mevcut siyasi duruma değindi.

“BHRT’nin istikrarlı bir finansman kaynağı olduğunda, Bosna Hersek geri dönebilir. Bu, sponsorlar ve reklam gelirleri sayesinde mümkün olacaktır. Eurovision, BHRT ya da herhangi bir kamu yayıncısının tamamen kendi başına finanse edebileceği bir şey değil. Örneğin Sırbistan devlet kanalı (RTS), yıllık 170 milyon euro bütçeye sahip olmasına rağmen sponsor desteğine ihtiyaç duyuyor. Buna karşılık, BHRT’nin sadece 15 milyon euroluk, bazen daha da az, bir bütçesi var.”

“Mevcut hükümeti takdir etmeliyim. Gerçekten çabalıyorlar, önceki hükümetler gibi değiller. Ama henüz sonuç yok. Bu sorun dün başlamadı. 2017’den bu yana halının altına süpürüldü. Herkes EBU’nun, daha önce yaptığı gibi, bu borcu affedeceğini sandı ama bu olmadı. Artık ciddileşmemiz gerekiyor. BHRT, BIH parlamentosu tarafından kuruldu ve devlet garantörlük görevini yerine getirmeli.”

Katılım maliyetleri hakkında da konuşan Babović, EBU desteği olmadan küçük ülkelerin ayakta kalmasının ne kadar zor olduğuna dikkat çekti.

“Eurovision’a katılmak için en az yarım milyon euroya ihtiyaç var. Bu BHRT için devasa bir rakam. Evet, yarışma ekranda sadece bir ya da iki gece sürüyor olabilir ama ekip en az 15 gün boyunca orada kalmak zorunda. Zorunlu konaklamalar, kostümler, delegasyonun ülkeyi onurlu bir şekilde temsil etmesi gerek. Eurovision, aslında bir devlet düzeyinde tanıtım faaliyetidir.”

Eski Delegasyon Başkanı, yarışmanın geçirdiği dönüşümle ilgili kaygılarını da dile getirdi.

“Eurovision, müzik yarışması dışında her şey. Sahneleme, efektler ve parayla ilgili. İsveç ve Almanya gibi neredeyse sınırsız bütçeye sahip ülkelerle rekabet etmek bizim için gerçekçi değil. Ama Bosna-Hersek anlamlı sözler, güçlü şarkılar ve harika vokallerle katkı sağlayabilir. Bizim gücümüz burada.”

Babović, ülkenin 2026’da geri dönebileceğine dair umut verdi.

“Eğer borcu kasım ayına kadar öder ve ciddi şekilde çalışmaya başlarsak, 2026’da geri dönebiliriz. Ama bu BHRT, devlet, sponsorlar ve halkın ortak çabasıyla olur. Doğru şarkıyı seçip ciddi bir şekilde dönmeliyiz.”

BHRT, Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) olan borcu nedeniyle yarışmaya katılamıyor. Bu borcun şu anda yaklaşık 16 milyon KM (yaklaşık 8 milyon euro) olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak: Klix Magazin